Ești deja graviduță sau plănuiești acest lucru?

Ca nutriționist dietetician, dar mai ales ca proaspătă mămică trebuie să îți mărturisesc că te așteaptă o călatorie extraordinară și transformatoare. Drumul nu va fi întotdeauna lin, așa că este foarte bine dacă te pregătești, informându-te din timp.

Pe timpul sarcinii organismul femeii trece printr-o multitudine de transformări: mărirea uterului, formarea placentei, dezvoltarea glandei mamare, creșterea volumului sângelui, intensificarea metabolismului. Cât despre nevoile calorice,ce să mai vorbim…și ele, de asemenea, cresc.

Pe parcursul lunilor de sarcină, tu și viitorul tău bebeluș sunteți în continuă transformare. Tot ceea ce se întâmplă este pentru ca tu să îi susții viața bebelușului tău. Cu iubire de sine și mult calm, vei face față tuturor provocărilor, una după cealaltă.  În trimestrul doi de sarcină necesarul caloric crește cu 300 kcal, în trimestrul trei cu 400-500 kcal față de necesarul caloric din perioada în afara sarcinii. Necesarul de proteine crește cu 1g/zi în primul trimestru de sarcină, cu 10g/zi în al doilea trimestru și cu 31g/zi în trimestrul trei.

Glucidele reprezintă 100-140g/zi, pe timpul sarcinii cresc până la 175g/zi.

Creierul fătului este în mare parte făcut din material lipidic și depinde în mare măsură de acizii grași omega 3 și omega 6.

Fibrele trebuie să fie în jur 28-30 g/zi.

Aportul de fier și acid folic sunt obligatorii pe timpul sarcinii pentru a preveni defectele de tub neural la făt.

Femeia gravidă dar și femeia care alăptează trebuie să consume alimente din toate grupele alimentare principale:

  • carne și produse din carne 200-250 g/zi
  • lapte 500-900 ml/zi
  • brânzeturi în jur de 40 g/zi
  • grăsimi 20-25 g/zi
  • legume 500-800 g/zi
  • fructe 300-400 g/zi

Acest aport se stabilește la fiecare mămică în parte în funcție de necesarul caloric inițial dinainte de a rămâne însărcinată și la acestea se adaugă necesarul pentru perioada sarcinii, se întocmește un program nutrițional individual.

Kilogramele în plus din timpul sarcinii recomandate sunt de 11-15 kg.

Pe toată perioadă sarcinii se recomandă activitate fizică, aceasta nu este interzisă, iar faptul că ești însărcinată nu înseamnă că nu poți face exerciții fizice și sport adecvat și recomandat de personal specializat. Cel puțin, poți merge pe jos zilnic, întrucât mișcarea ușurează nașterea, previne apariția diabetului gestațional, reduce stresul dar și excesul de kilograme din timpul sarcinii se reduce mult mai ușor.

Ai răbdare cu tine, cere ajutorul atunci când ai nevoie și pregătește-te pentru călătoria vieții tale. Nu te teme să apelezi la specialiști atunci când este nevoie.

 

Îmi place să evoluez și să cresc alături de clientele mele.

Îți răspund cu drag la orice întrebare și te invit să ne cunoaștem.

Sunt alături de tine în această călătorie!

 

Alimentație sănătoasă pentru întreaga familie


Dietă structurată pe lunile de sarcină


Alimentația mamei pe perioada alăptării


Ghid de alimentație a copilului mic


Slabire sănătoasă după naștere


 

Violeta Bun. Nutriționist dietetician

Cabinet Dr.Iren Alexoi, Str. Sfinții Apostoli Petru si Pavel nr.1, ei.1, cab. B3A, Timișoara.

Programări: 0722 496 036 și  0739 350 680.