De curând am raspuns cu mare entuziasm invitației de a participa în cadrul emisiunii “De la om la om” la Radio Timisoara, realizată de o doamnă minunată – Adriana Dolcianu-Mărăscu  unde am discutat despre mici trucuri legate de un stil de viață sănătos și reguli în nutriție care respectate, dau și rezultate!
Legat de aceste subiecte putem discuta ore întregi fără a le epuiza, însă în timpul alocat am atins discuții despre ce înseamnă un stil de viață sanătoasă, despre mâncarea tradițională românească, diete personalizate, importanța vizitei la nutriționist, trucuri pentru a te menține sănătos atât în interior cât și la exterior în secolul vitezei, imunitate, alimentația de sezon și pofta de dulce.
Pentru că aceste teme sunt extrem de vaste, iar timpul emisiunii a zburat cu repeziciune mă folosesc astăzi de prilejul de a împărtăși  cu voi mai multe lucruri importante pe care nu am reușit să le punctez în timpul emisiunii despre cum ne putem menține greutatea sub control, dar și pentru a trăi sănătoși pe parcursul fiecărei zile.
Alimentele de sezon atât de diverse și bogate în nutrienți nu trebuie să lipsească de pe masa noastră. Vă invit să sa profitați din plin de ceea ce ne oferă natura generoasă pentru că aceste alimente sunt importante întrucât ne pregătesc pentru intrarea în sezonul rece.
Legumele nu trebuie să lipsească din alimentație în acest sezon și acestea sunt: cartofii dulci, morcovii ,ceapa,usturoiul, dovleacul, broccoli, țelina și fructele: afine, cătina, mere, pere, gutui, prune, fructele de padure. Toate acestea asigură substanțele nutritive necesare organsimului, vitamine, minerale,antioxidanți, flavonoizi ce ne ajuta să luptăm contra agenților patogeni.
Iar pentru pofticioșii de dulce, acestea ne pot asigura și necesarul de glucide. Îți recomand consumul lor în detrimentul dusmanului “marele alb”-zahărul.
Zahărul alb extras din sfecla de zahăr și zahărul brun extras din trestia de zahăr – Atenție! Și care au aceași valoare calorică. – ne dau bătăi de cap întrucât stimulează producerea de serotonină – hormonul fericirii și pentru asta ne este atât de greu să renunțăm la el.
De ce trebuie sa renunțăm la zahăr?
Pentru că acesta conține un număr mare de glucide care se absorb repede în sânge și solicită pancreasul să producă cantități mari de insulină, iar în timp poate duce la apariția diabetului zaharat, probleme digestive, risc de alzheimer, obezitate, alergii , dereglări ale echilibrelor mineralelor în organism, dereglări de concentrare.
Totuși avem nevoie de glucide întrucât creierul nostru are nevoie de glucoză ca și sursă de energie, acesta consumand în jur de 20% din necesarul de glucide.
Așa că pentru o bună concentrare și o stare bună de sănătate învățăm să consumăm dulce sănătos:

Fructe proaspete – în jur de 300-400 g pe zi, fructe uscate dar nu în cantități mari întrucat solicită ficatul și se transformă în grăsimi -recomandabil a se consuma în jur de 50 g pe zi;

Mierea – care pe lângă faptul că este un îndulcitor, are și proprietăți multiple în menținerea sănătății -putem consuma în jur de 2 linguri rase pe zi;

Extras de ștevie – sub formă de zahăr sau sirop este de până la 300 ori mai dulce decât zahărul,reglează nivelul glicemiei, are valoare calorica mică;

Siropul de agave – este un îndulcitor cu indice glicemic mic, conține inulina – prebiotic ce ajută la reglarea digestiei și menținerea sănătății colonului.

Acești îndulcitori naturali pot fi folosiți inclusiv în rețete de dulciuri și prăjituri sănătoase.

Alimentație sănătoasă pentru întreaga familie


Dietă structurată pe lunile de sarcină


Alimentația mamei pe perioada alăptării


Ghid de alimentație a copilului mic


Slabire sănătoasă după naștere